Posts

Trip ke Port Dickson dari Kuala Lumpur menaiki public transport.

Image
Hai ….hai semua……hari ni nak share trip ke Port Dickson dari Kuala Lumpur menaiki public transport.





Last weekend, plan nak pegi mandi dekat Pulau Kapas…..tiba –tiba jatuh cinta dengan pantai dan laut lepas balik dari Pulau Manukan. Tapi lepas cek dekat accuweather cuaca, adoi terus cancel plan. Mendung dan hujan menanti .kalau duduk dekat takpe lah jugak. Telefon member yang stay Terengganu tanya cuaca macam mana, sama je jawapan. Memang tengah hujan pun. Nasib baik belum book pakej day trip pulau kapas tu.
Then decide pergi yang dekat jelah. Teluk Kemang lah pilihan sebab before this dah pergi mandi dekat Pantai Saujana,PortDickson juga tapi kemudahan limited macam toilet, surau,parking. Dan servis dari orang yang jaga kemudahan tu sangat mengecewakan. 

Dah bayar nak masuk tandas, berbaris nak masuk dekat setengah jam, bila masuk ada 3 tandas sahaja yang disediakan dan air bersih dah habis pulak. Nasib baik dalam kereta ada sediakan air bersih siap siap dalam botol. Bilas ala kadar je b…

TRIP KE MELAKA DAY 2

Day 2

Hari ni plan untuk ke Pantai Klebang.
Naik bas dari depan bangunan merah untuk ke melaka sentral. Dari Melaka sentral ambil bas untuk ke Pantai Klebang..

Kalau ada bajet lebih baik ambil Grab sebab nanti dari bus stop kena menapak sikit nak sampai kat pantai dia.

Boleh lah lepak dekat sini makan laksa dan try coconut shake tu ke.
All in all just nice.

Pukul 11 gerak balik ke Melaka sentral. Tapi sebab dah 2 bas lalu dan penuh, ambil Uber RM12.

Sampai Melaka sentral terus beli tIket bas ke TBS. RM10.

Day 2-RM53.50

1. Bas dr bangunan merah ke Melaka Sentral RM2

2.bas dari Melaka Sentral ke Klebang RM1.70

3. coconut shake RM 2.50

4. Laksa Rm 5,cucuk 2 RM3

5. Shawl RM10

6. UBER RM 12 dari pantai klebang ke bus station

7. Tiket bas ke tbs RM10

Roti + air mineral RM 6.30

TRIP KE MELAKA DAY 1

Assalamualaikum


I'm gonna share simple backpack trip to Melaka. Enjoy..

Day 1

Gerak dari TBS pukul 10 pg ke Melaka Sentral.
Tiket bas RM 10

Sampai je Melaka sentral terus cari bas ke bangunan merah. Ada beberapa bas yang akan lalu sini. Boleh google website melaka sentral untuk cek route dan masa bas. Kalau nak lagi confirm boleh tanya dekat information counter dalam Melaka sentral tu.

Sampai bangunan merah, turun dan boleh search hotel atau guesthouse along melaka river. Decent guesthouse you can get as low as RM40 per night per bed or per room. Kenapa nak stay sini? Sebab dari sini boleh pegi banyak tempat jalan kaki je. 

Melaka river cruise, A famosa, Bangunan merah, Jonker Street, Dataran Pahlawan, etc. Rate akan berbeza ye untuk hari biasa, hari minggu atau cuti umum. Nak lagi senang booking awal awal. Selalunya dekat booking.com senang sikit sebab bagi sesiapa yang tiada kad kredit boleh search hotel 'pay later upon check in'. So bayar time dah sampai sana je okay.

Jalan dar…

22 Tips ke Pulau Jeju korea

JEJU:

1. Nak senang faham map jeju, bahagikan kepada 4 bahagian. Boleh plan berdasarkan tempat yang nak pergi. Contoh:
Day 1- Udo do include seongsan illchulbong,sangumburi crater, majanggul cave, gimyeong seongsegi beach.
Day 2 - Seogwipo area
jeongbang fall, cheonjeyeon & cheonjiyeon fall, jusangjeolli cliff.
Day 3 - Hallasan dan jungang underground mall untuk shopping
Day 4 - cover area Hallim. Dekat sini ada pantai dan banyak muzium.

2. Untuk yang memang nak pakai public transport, better limitkan sehari 3 ke 4 destination je untuk pergi baru boleh hayati betul betul dan tak rushing.

3. Sewa kereta adalah pilihan paling murah dan effecient compare dengan naik bas atau ambil tour guide. Khas untuk yang nak backpack tp setiap pilihan ada pros & cons ok. Kalau sewa kereta,kesian pulak dekat member yang drive tu x dapat tengok kiri kanan dan fefeling bercuti.hehe.

4. Teksi di jeju sangat best. Bila berhenti, meter tak jalan ok. Dekat traffic light ke, tengah jammed ke.haha…

Backpack ke Jeju RM1600

Image
Assalamualaikum.

Just nak share one of my pecious travelling experience ke Jeju dan Busan on 4 September 2016 until 9 September 2016


1st Day
Start gerak dari klia2
4/9/16. Flight pukul 1 pag. sampai busan pukul 7 pagi..
turun busan then tunggu flight pegi jeju dlm sejam.10 minit nk gerak baru que masuk flight ke jeju.masuk flight dlm 10 minit pastu dorg serve jus oren. marvelous. buat alas perut.awal lagi. Dalam 45 minit dh sampai jeju. yey!

 Terus pegi dekat information kaunter untuk minta map bahasa inggeris. Sebelum keluar airport tu ada satu kedai macam 7e. Pegi situ untuk beli TMONEY. Function dia sama macam kad TnG. Harga kad 2500w. Tpup terus 30,000w utk transportation. Sebab kejap lagi nak naik bas kan. Kalau kad ni dh habis kat kedai tu, jangan risau. Relax. Tukar duit kecil 10,000w.Atau beli lah something like banana uyu ke.Untuk dapatkan duit kecil nak naik bas. Rate harga tiket bas dari 1000w-3300w. Biasanya 3300w ni kalau jarak perjalanan sejam.Macam dari jeju city hall (…